Öljyä rasvasodan laineille?

No ei.
Jossain tuli mainittua sana kohtuullisuus/kohtuus, ja sehän se on aina ollut kinastelun aihe, että mikä on kohtuus! Pullo päivässä?! Kaksi parhaassa?

Välihuomautuksena: minulle SAA pyrkiä Feissarikaveriksi, siellä on profiilini ihan tyrkyllä! Nyt, kun tässä taas alkaa näämmäs virkistymään ja ajukoppakin toiminee, niin päivittelen asioita myös siellä. Kaikki reseptitkään eivät aina tänne öksy. Joten: http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000103870065
Tai sitten tuosta sivupalkista napsautteletten.

Juu, mitäs se taas olikaan... NIIN! Kohtuus. Kohtuullisuus. Kohtuullinen. Jokuhan voi tämänkin tietenkin tarkistaa Wikipediasta, tai Suomen sanakirjasta, mitä se on! Ja sen jälkeen tarkastella oman elämänsä tilaa, onko esimerkiksi vaatimuksissaan itseään kohtaan kohtuullinen. Ja miten! Onko kohtuullista vaatia, että taipuu aina jonkun muun viitoittaman tien kulkijaksi, kun koko sielu huutaa kulkemaan omia polkujaan? Onko kohtuus se, että saa mahdollisimman paljon rahaa? Vai syökö kohtuullisesti kaikkea sitä, mitä tarvitaan terveyden ylläpitoon.

Päivän Hesari se taas hilloaa tätäkin rasvauutista digi-tai paperilehden uumenissa, jossa oli otsakkeena, että 30-vuotinen rasvasota. Se, mikä artikkelissa sulostutti päivääni, oli, että siellä todetiin teollisuuden rasvattomuuden aallonharjalla lisänneet tuotteisiin huonoja hiilihydraatteja! Eli rasva on korvattu vaikka jos sun millä hiilihydraatilla ja keinotekoisilla aromiaineilla.
Koirien kanssa kun olen touhunnut pienen ikäni, niin ainakin useat "koiraimmeiset" vannovat ruokinnassaan eläinrasvojen nimeen siksi, että ELÄIN käyttää paremmin hyväkseen ELÄINrasvaa ja -proteiinia. Onko ihminen siis jotenkin poikkeava ELÄIN? Toki, jokuhan nyt alkaa raakkumaan, että ON. Ihminen on sekasyöjä! Ottakaamme siis selvää muiden sekasyöjien ruokavaliosta!

Karhu: http://fi.wikipedia.org/wiki/Karhu#Ravinto
Sika(villisika):http://fi.wikipedia.org/wiki/Villisika#Ravinto

Elikkäs jos tästä nykäisen raskaan johtopäätöksen, meidän pitäis herkutella kypsentämättömillä aineilla, kasvi-, eläin- ja sieniherkuin! Olen aika pitkään ollut sitä mieltä, että kuumentaminen näistä öljyistä tekee huonoja. Toki taitaa koskea voitakin, mutta voissa ei ole rasvaa kuin 80%.

Olen katsonut näitä Bizarre Foods ja muita hullunkurisia ohjelmia, joissa urbaisoitunut kokki asettaa itsensä alttiiksi mielestään oudoille herkuille. Eilen jossain Travel Chanellin ohjelmassa ei setä voinut syödä marsua. Kyllä, juu, ajattelin siinä vaiheessa, että kun marsu on kuollut ja kuorittu "marsumaisuudestaan" niin huiviin vaan. Toukat saattasivat teettää jopa meikäläisellä enemmän duunia, kuin kanit ja marsut...! Kaninlihaan tutustuin nuorempana mummolassa, jossa kani oli lihaeläin siinä missä kana, sika, lammas, lehmä ja vuohikin. Pataan vaan, helppo teurastaa. Ja nopea.Miltähän rapeiksi voissa paistetut muurahaiset maistuisivat? Hmm...

Siis palaan alkuun: eläimenä ihminen tietenkin säilöö itseensä eläinrasvoja, eikä kasvikunnan rasvaa. Tosin olen takuuvarma, että joukossamme on eräitä vihanneksia, ja kauniisti sanottuna, vähän liian korkeissa asemissa. Jos näin ei olisi, ei olisi ihmiskuntaakaan. Ihminen on mieltynyt makeaan. Tottakai. Makeassa on nopeaa energiaa. Pakoon pääsee kipaisemaan vähemmällä vaivalla, ilman että elimistö joutuu tekemään töitä irroittaakseen rasvakerroksesta tarvittavan pikaenergian pakoa varten. Nyt ollaan jääty sille tielle, että makeaa pitää saada joka käänteessä. Vaikka palvikinkussa...!
Ennen ruokatottumukset olivat happamamman puolella, kuin nykyisin. Olen satavarma, että jos nykyjunttura pantaisiin 1800 -luvun alun talonpojan pöytään eineelle, niin itku pääsisi. Samoin pitopöydässä saattaisi tulla suru puseroon. Tosin kyllä keskiaikaisen keittiön aikaansaannoksista löytyy äkkimakeaa joka lähtöön, mutteivät ne ihan jokapäiväistä paskanjatketta olleet. Taisi talonpoika nakerrella enempi vähempi mehtän antimia, vedenviljaa ja pellon kultaa. Niitä kuuluisia kasviksia, lihaa, kalaa ja munia (sama se, minkä linnun), viljaa jonkin verran, koska esimerkiksi leipä oli helppo kuljettaa eväänä kauemmaksikin asumuksesta. Ja olen melko varma, ettei leivässä ollut ihan pelkkiä vehnäjaujoja! Taisi löytyä kuivattuja marjoja ja pähkinöitä, tietenkin etelämpänä varmasti oliiveja. Yrtit olivat takuulla osa ravinnosta, jos ei muuten niin juomien mausteina ja lääkkeinä.

Ja nyt. Pullasuttua aamusta yöhön! Onko ihme, että kakkostyypin diabetes senkun riehaantuu vaan!?

Huhhuh. Tulihan taas jollotusta, mutta kiva, kädet näyttävät toimivan taas aivoista näppikselle asti.

Päivän resetti(löytyy myös Facebookista):
2 munaa vatkataan huolellisesti
Voita sulatetaan pannussa
Kaadetaan munamassa pannulle ja paistetaan miedolla lämmöllä kypsäksi.
Herkkutatti paistetaan toisessa pannussa vähässä voissa himpun verran ru...skeaksi (antaa vielä pähkinäisemmän maun tattiin)
Lisätään puolikas sipuli hienona silppuna
Rätkäistään sekaan 2 rkl juustoraastetta
sekä paksuinta mahdollista kermaa noin desilitra (Lidl 38%)
suolataan
Huljautetaan munakas lautaselle
tattitäyte munakkaan toiseen reunaan
päälle tuoreita yrttejä, esim. persiljaa.(jos ei ole, kuivia sitten)
rullataan, vaikka sormia polttelisi
leikataan päät siistiksi ja syödään ne maistiaisina.
Syödään loputkin, vaikka oli tarkoitettu vierasvaraksi...

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Olisiko hänellä ystävällisesti enempikin reseptejä?

Maija

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.

Kun saapuu syys...!