Motilla ottaan, joka vanhoja unohtaa.

Myötähäpeän väristyksin jouduin katselemaan M.O.T -ohjelman nimeltä Kolesterolipommi. Varsinaisen värisyttävä. Huhhuh. Miten pieneen ajalliseen tilaan on saatukin niin paljon tavaraa? Itseasiassa katsoin ohjelman kahteen kertaan: eilen ja tänäaamuna, kahvin kanssa. Ilman statiineja.

Aikanaan minullekin määrättiin statiineja. Diabeetikolle. Tosin -ehkä onneksi- aiheuttivat niin karvaita sivuvaikutuksia, kuten ohjelmassa esiintyneelle kaverillekin, että oksat pois mummun puujallaasta. Ja koska statiinit olivat viimeisimmät lääkkeet, joita minulle oli määrätty, niin. Niinpä! Jotenkin yhdistin ne oirimiseeni. Katkokävelyyn, lihasten heikkouteen, pään- ja jalkasärkyyn ja moneen muuhun pikkuvaivaan. Jalat erityisesti olivat hankalat. Keskittymiskykynikin kärsi, arvatenkin myös työni. En pystynyt syömään niitä edes niin kauan, että olisin nähnyt vaikkuttavatko ne mahdollisesti kolesteroliini vaiko eivätkö...seinään vaan koko askinloppu. Olo parani ihan huomaamatta. Sen jälkeen en niihin ole kajonnut. Täällä ollaan vain kerran, ja täältä lähdetään. Ennemmin tai myöhemmin, minulla ei ole mitään halua joutua vaippoihin robottivanhainkotiin. Lääkärit kyllä ylimielisesti hymisten jaksavat kolesterolin alentamisesta huolehtia. Omani on vain sadasosia sen suositusarvon yläpuolella. Ja siksi siis pitäisi syödä statiineja!! Jälkijunassa taas tapahtui herääminen: kuinkahan monta statiinien aiheuttamaa haimatulehdusta on lykätty viinaksien syyksi?? Kysynpähän vaan!!

Kummastuttaa enemmän ja enemmän. Tutkimuksia pimitetään ja pihdataan. Eritoten, jos tutkimustulos on vastoin vallallaolevaa käsitystä. Teollisuus uhkailee rahahanojen sulkemisella ja rahoituksen eväämisellä. Verkkoja viritellään erilaisten yhdistysten kautta, kuten olemme ikäväksemme tuolta politiikan puolelta huomanneet. Jos maksat N.euroa, niin saat lodjun kylkeen kivan merkin. Sen saisi varmaan isolla rahalla vaikka tupakkiaskiin. Pintaan pulpahtelevat järjen äänet ja hanttiinlaittavat tutkimustulokset vaietaan kuoliaaksi. Öljyä lainelle, ei voita.

Odotan nyt Hesarin keskusteluun ilmestyvän "järjen ääniä" ja "yksi monien puolesta" puheenvuoroja, jotka lyttäävät tyyten koko M.O.T -ohjelman populistisena ja tarkoitushakuisena. Totta munassa se on tarkoitushakuinen, jos on tarkoitus herättää ihmisiä ajattelemaan kriittisesti ja kyseenalaistamaan "käypä hoito". Se hoito, jota me nykypäivänä saamme terveyskeskuskssa on melko minimaalista niihin voittoihin verrattuna, joita lääketeollisuus keräilee voittoina. Ja huolestuu heti, kun patentit umpeutuvat ja kerätyn rahan määrä pienenee. *STOPPP*

Eikä, eihän minun pitänyt moiseen tilitykseen sortua! Ei. Mutta kun ottaa vintistä niin maan perusteellisesti, vuosia harhaan johdettuna!! En voi tietenkään syyttää kuin itseäni. Niinkö?? Onko jokin jossain sanonut, että epäile ja vielä kerran epäile? Entäs jos? Entäs, jos suositukset ovatkin päin hemmettiä? Entäs, jos suositukset pitäisi tehdäkin yksilöllisesti eikä keskiarvollisesti? Entäs, jos terveyttä ei pitäisikään arvioida keskiarvojen mukaan ollenkaan? Menee hankalaksi. Meillä on jo anorektikkoja, bulimikkoja, ortorektikkoja ja anarkisteja.
Kun ollaan uskottu, mitä on sanottu. Päätä lattiaan, kun on titteli. Mitä pidempi, sen parempi. Koolla on väliä. Herran pelko on viisauden alku, ja mikä sen suurempi herra onkaan, kuin titteliherra? Samoja paskahousuja tässä ollaan kaikki. Äidistä synnytty alasti.

Yritän olla ilman näitä prosessiruokia. Siis valkoisia pölyjauhoja, jotka luen sokeriksi. Perunaa, perunaa ja perunaa. Valmiskastikkeita. Kastikkeen teko on yllättävänkin helppoa. Valmiita ruokia, lenkkimakkaraa, kokolihaleikkeleitä sun muuta äitien, isien, kylänmiehien ja maahanmuuttajien tekemää. Kaupassa ei montaa osastoa jää kierrettäväksi. Kodintarvike, talouspaperit, vihannekset, liha, kala, maito, pakaste, tiponkikkelit. Lihaosastolta ostan ainoastaan sellaista lihaa, jossa ei teollisuussörsselilälliä ole. Marinadi on uskomattoman pahaa. Hyvin ollaan selvitty. Kasviksia vaan lisää lautasen reunalle, lautaselle ja vielä salaattitassillekin. Ei tee heikkoakaan. Kastikkeet teen joko kermaan, munankeltuaissuurusteella tai sienijauheella suurustamalla. Olenpa käyttänyt kuivattuja kasviksiakin sörssättynä morttelissa tai kahvimyllyssä.

Perkele. Menen repimään ihokkaani ja syömään munakkaani. Hyvällä halulla tuon viimeisen, ilman omantunnontuskia, voissa paistettuna. Mutten sentään minäkään kermaa purkista juo. Enää.

Kommentit

Kirsu sanoi…
Olen kiltisti jäävännyt itseni tästä statiinikohusta, koska omasta mielestäni se on korniudessaan verrattavissa ns "homokohuun". Mutta haluaisin kuitenkin muistuttaa että MOT ansiokkaasti puhui statiinien "turhasta käytöstä" primääri preventiossa (perusterveet ihmiset), ja sivulauseessa todettiin että toki sekundääri preventiossa statiinit on tärkeä osa onnistunutta hoitoa ja niillä on saatu tuloksia. Sekundääri preventiolla haetaan siis niitä ihmsiä joilla joku raskauttava perus sairaus kuten diabetes, sepelvaltimotauti, vaikeat verenkiertohäiriöt jne.

Toki kurjaa jos statiinit ei sovi, onhan ne puhtaasti kemiallisia aineita joita toisten ihmisten keho taistelee vastaan, mutta mistäpä näitä tietää jollei kokeile. Onhan Buranankin mahdollinen haittavaikutus päänsärky.

Menen muualle meuhkaamista jatkamaan (:
MahaTar sanoi…
Meuhkaa täällä vaan. Saan minäkin seuraa! Kun niin harvat uskaltautuvat kommentoimaan.

-Massu
Anonyymi sanoi…
Faunatar kävi lukemassa mutta ei meuhkaa tällä kertaa :)
Anur sanoi…
Isälläni on käytössä kolesterolilääkkeet ja hänellä ilmenee outoja selkäkipuja,yöllisiä heräilyjä ja vatsa on aina sekaisin. Mietinpä vain statiinien osuutta tähän asiaan. Järkytyksellä katsoin MOT:in, vaikka välillä ko.ohjelma on ollut vähän naurettava ja hölmökin.
MahaTar sanoi…
Kyllä näistä saa jolloinkin tapella lekureitten kanssa, kun aloittavat kröhöm-saarnansa aivohalvauksn kautta infarktiin ja massiivisiin tulppiin. Siinä vaiheessa yleensä kysyn, onkos statiitien sivuvaikutuksiin lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksiin on lääkkeitä? Pitääkö syödä lääkkeitä lääkkeitten vuoksi??? :)
MOT on ajoittain jopa yltiöhassu. Melkein kuin parhaat Pahkasian parodiat. Harmi vaan, että tapaukset ovat todellisia.

Faunatar on tervetullut mesoamaan, ihan kuin moni muukin.

-Massu
Paula sanoi…
Riitelin yli 5 vuotta sitten äitäni hoitaneen lääkärin kanssa moneen otteeseen, kun ei suostunut luopumaan 15 v kestäneestä Lipitor lääkkeestä äidin ollessa 81 vuotias. Lopulta voitin ja statiinit jäivät pois, mutta äidin kävely oli jo mennyttä ja alzheimer lähti etenemään huimaa vauhtioa :( SAin varmasti leiman otsaan paikallisessa TK:ssa, että "hankala tappaus". Nyt on jo potilaillakin tietämys ehkä sitä luokkaa, että ihan yksin ei tarvitse tapella. Ruotsissa kuuleman mukaan lopetetaan statiinilääkitys automaattisesti olikohan se yli 75 vuotiailta. Valveutunutta porukkaa.

Massulle mukavaa tiistaipäivää :)
MahaTar sanoi…
Tänkjuu, tiistai onkin ihan mukava päivä. Jotenkin äänensävyltään pirteä. Maanantai lausuttunakin kuulostaa ankealta.

Paljonkin esimerkkejä olen kuullut näiden statiinien aiheuttamista sivuvaikutuksista. Minä lopetan lääkkeen justiin ja heti, jos se ei uhkaa henkeäni. En halunnut katkokävelijäksi himpunverran yli nelikymppisenä. Kouristukset olivat kertakaikkisen kauheita. Miksiköhän sitä syötetään, kun on todettu, että kalkkeutumaa niissä verisuonissa on, eikä kolesterolia.

Anopin lääkityksen kanssa on joutunut tappelemaan välillä verissä päin...noin kuvaannollisesti.

-Massu

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.

Kun saapuu syys...!