JUURESHAASTE osa nauris, nauris naamaan nakkaa!

Kun tässä on tullut elämän varrella keräiltyjä repsettejä muutaman pienen keittokirjan verran, niin ammensin niiden uumenista intialaisittain väsättyä evästä. Nauris on uskomattoman monipuolinen juures. Maultaan juuri sopivan mieto, ja suomalaisen ruokakulttuurin unohdettu sankari. Helpommin ja nopeammin satoa tuottava peruna pyyhkäisi nauriin suomalaisten ruokamaailmankartalta melko nopeassa tahdissa. Voisin väittää, että melkein kaikkia ruokia, joissa käytetään perunaa, voidaan valmistaa myös nauriista. Ja aika paljon olisin valmis korvaamaankin. Maukkaampi nauris on kuin peruna!

Mutta asiaan, virkkasin curryä ja muuta herkkua. Helppoja ja nopeita. Syntyy tumpelommaltakin ruokamatkailijalta!

MASALA PORIYAL eli mausteiset nauriit neljälle, valmista alle puolen tunnin!

½kg nauriita kuorittuna ja kuutioituna reiluiksi kuutioiksi
2 isoa sipulia pilkottuna
2 tomaattia pilkkeinä
1 tl valkosipulimurskaa
1 tl inkivääritahnaa
2 vihreää chiliä silputtuna
1 tl tummaa sokeria
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
½ tl kurkumajauhetta
4,5 dl vettä
2 rkl voita
suolaa
tuoretta korianterisilppua koristeeksi.

Kuumenna voi paksupohjaisessa paistokasarissa, lisää chili, inkivääri ja valkosipuli. Anna paistua hetki. Lisää sekaan sipulihake, ja ruskista sipulit vaaleanruskeiksi. Lisää pilkotut tomaatit, suola, kurkuma, juustokumina ja korianterijauhe ja anna kuumentua, niin että rasva erottuu pannun reunoille. Lisää pilkotut nauriit ja sekoita ne jo pannulla oleviin aineisiin. Lisää vesi ja anna kiehua, kunnes vesi on haihtunut ainakin osittain ja nauriit ovat kypsiä. Lisää sokeri ja survo nauriita vähäsen lusikalla tai kauhalla. Anna lopunkin veden haihtua nauriista. Tarjoile suoraan pannulta, koristeltuna korianterilla.

NaurisCurry

5 rkl öljyä
1 hyppysellinen fenkolinsiemeniä (fennel seeds, saa etnisistä kaupoista)
1 kg kuorittuja, siivutettuja nauriita (noin 2cm paksuja siivuja)
2 tl suolaa
½ tl kurkumajauhetta
1 reilu tl juustokuminaa jauhettuna
2,5 dl vettä
1/4 tl murskattua chiliä, joko kuivattua tai tuoretta
2½ rkl tuoretta korianterisilppua

Kuumenna öljy laakealla pannulla, iso paistinpannu on oivallinen, jossa on tiivis kansi. Ripottele fenkolinsiemenet kuumaan öljyyn, kansi päälle ja anna paukkua. Lisää hetimiten viipaloidut nauriit ja kääntele kuumalla pannulla pari - kolme minuuttia. Lisää suola ja muut mausteet sekoita hyvin. Tyrkkää kansi päälle, pienennä lämpöä ja anna hautua 10min. Jos pannulla on ylimääräistä öljyä lillumassa, valuta pois häiritsemästä. Lisää vesi ja kiehauta koko komeus uudelleen. Ota pois levyltä ja koristele kivasti chilillä ja korianterilla. Heleppoa kuin heinän teko! Tarjoile riisin ja leivän kera.

NaurisCurry otto 2

½kg nauriita pilkottuina (uusia nauriita ei tarvitse edes kuoria)
2 viipaloitua, keskikokoista sipulia
1 dl maustamatonta jogurttia
3 tl manteleita, kuorittuja jos makuaisti niin vaatii
3 tl kookoshiutaleita
3 tl unikonsiemeniä
3 tl seesaminsiemeniä
3 tl korianterinsiemeniä
1½ tl chilijauhetta
1 tl valkosipulimurskaa
1 tl inkivääritahnaa

Paista siemeniä, kookosta ja manteleita kuivassa, kuumassa paistinpannussa hetki. Poksahtelevat kivasti. Jauha siemenet joko morttelissa tai maustemyllyssä tahnaksi. Lisää jogurttiin ja laita seos lepäämään. Kuumenna öljy ja paista siinä sipuliviipaleet vaaleanruskeiksi. Ota sipulit sivuun pannulta ja paista naurispilke(-kuutiot) myös vaaleanruskeiksi. Lisää jogurttiseos ja anna paistua n. 5 minuuttia. Lisää vesi ja anna hautua, kunnes nauriit ovat pehmeitä ja jogurtista on muodostunut kiva, paksu kastike. Maista ja lisää suolaa, jos on tarvetta. Tykö voi laittaa leipää.

Ja kas, naurisshotti!
Hurauta mehulingolla pari-kolme naurista, pari vihreää chiliä ja yksi tomaatti sekä yksi sellerinvarsi mehjuksi. Lisää jäämurskaa ja jos tykkäät, niin votkaa. Huljauttele shottilasista iäntä kohen.

Nauris on melko unohdettu kasvi, jonka käytön ainakin minä haluaisin yleistyvän. Sitä on helppo viljellä vaikka parvekelaatikossa. Harvennuskin menee kivasti, kun pistelee pienimmät alut huuhdottuina lautaselle, lehdet ovat oivallista salaattia. Tästäpä tulikin mieleeni, että jääkaapissa on vielä tähteellä naurista, lanttua ja porkkanaa. Taidan laatia niistä pienen, maittavan aterian omaksi ilokseni, vaikkapa ihan semmoisen raa'an. Kun tässä ei nyt oikein jaksa ruveta ryhtymään mihinkään paistopoliittiseen hommeliin. Laiskuus on hyvä lahja, kun sen oikein oivaltaa. Herkullisia hetkiä nauriin keralla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jussipussi.

Rillit kuumana!

Lihavat montunreunalle riviin -rattatatta- ja ongelma on ratkaistu