JUURESRESEPTIHAASTE vuorossa Räätikkä.

Huhhuh. Olipa viikonloppu. Vääntelin huvin ja harrastuksen vuoksi yötä myöten lanttureseptejä. Tuli jälkkäriksi sovelias herkku ja eturuoaksi sopiva pala. Eikä ollut läheskään niin hankalaa kuin ajattelin. Sitä kun on tottunut siihen lanttulaatikko, juuresmuusi ja keittojuurekset -ajatteluun. Nyt tämä juures sai kyytiä juurta myöten!
Alkupalaksi kodinturvakeittiömme suosittelee:

Lanttuspagetti 
Suuri lanttu, sitä on helpompi käsitellä. 
3 -7 valkosipulinkynttä , tai niin paljon kuin sielu sietää.
1 punainen chili, mahdollisesti jopa hurrrjan tulinen!
1 nippu lehtipersiljaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria sekä sitruunanlohkoja.
Jos omistat omenankuorijan, niin käytä sitä ja veivaa lantusta mahdollisimman pitkiä soiroja, saman voit tehdä myös kuorimaveitsellä. Tai askartele tikkusiksi.
1.Höyrytä lanttusoirot puolikypsiksi, varo etteivät hajoa. Jätä kannen alle höyrytysalustalle, etteivät jäähdy.
2. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chili ohuelti. Kuumenna paistinpannussa puolet oliiviöljystä ja kuullota valkosipuli- ja chilisilppu siinä. Kaada lantun joukkoon.
3. Sekoita hyvinv varovasti ja kääntele mukaan hienonnettu persilja ja suola. Tiputtele päälle oliiviöljyä ja kieräytä muutama kierros mustapippuria myllystä sekä laita tarjolle sitruunanlohkojen kanssa . Tarjoile heti.


Ja jälkkärinä huuleen uppoaa: 

Kanelitangot a la Räätikkä.
Kuorittu keskikokoinen lanttu leikataan tangoiksi, noin lankkuperunan vahvuiset on just sopivia.
1½ l vettä
kanelia & kanelitanko
hunajaa
ripaus chiliä! nam!
kaakaojauhetta tai julmantummaa suklaaraastetta kruunaamaan elämys.
Koristeeksi tuoretta minttua niin avokätisesti kuin sielusi sattuu sietämään.

Keitä tangot lähes kypsiksi kanelitangolla ja ruokalusikallisella hunajaa maustetussa vedessä. Asettele ne daideellisesti tarjoiluastiaan, jota markkeeraa oivallisesti jälkkärikulho. Valuta päälle juoksevaa hunajaa. Ripottele sen jälkeen kanelia ja chilijauhetta, chiliä saa olla ns. maun mukaan! Koko komeuden päälle joko kaakaojauhetta tai raastettua, erittäin tummaa sukulaatia. Tarjoile vaniljajäätelöpallon kanssa, tai miksei myöskin maitokiisseli tai vaniljavanukas olisi oivallista. Otan toisen...!

Lanttu on minun mielestäni mielenkiintoinen juures. Olen tehnyt entisessä elämässäni kokeiluita tämän kasvannaisen kanssa ennenkin. Laitan framille muutaman, ei niin kovin eksoottiseksi luettavan, repsettin. Reseptieni noudattaminen voi vaatia mielikuvitusta ja kokemusta keittiössä tehdystä luovasta työstä. Olen kyllä joutunut syöttämään koirillemme joskus tuotteitani kilomääriä, kun ei ole oikein sujunut kokkailut toivotulla tavalla.

Lanttu-omenapiirakka:
Lanttusosetta ja omenaraastetta, sopivasti. Esim. 1 iso omena johon sekoitetaan vaikkapa lanttulaatikon tähteet ilman niitä kärventyneitä osia, tai kerrostellaan piiraspohjaan omassa järjestyksessä.
Piirakkapohja, laiskimmat suunnistavat valmistaikinaosastolle...!

Tee pohja, kuten mihin tahansa suolaiseen piirakkaan. Levitä pinnalle sentin kerros lanttusosetta ja omenaraaste tai päin vastoin. Mausta kanelilla. Paista kuumassa uunissa 225 astetta Celsiuksen asteikolla, ja tarjoile lämpimänä KERMAvaahdon kera. Tähän ei voi käyttää mitään kermakkeita. Säväytä suklaa-pähkinä -rouheella. Pohjan voi tehdä myös keksinmuruista tai hapankorppumurusista. Kiinnikkeeksi voita aivan juustokakkupohjan tapaan. Tosin paistonkesto ko. pohjalla on melko nolla. Silloin tarjotaan kylmänä, ei sekoitettuna eikä ravistettuna.

Eiköhän näissä teille piisaa vähäksi aikaa pureskeltavaa!

Kommentit

Sari sanoi…
Toi lanttuspagetti kuulosti tosi hyvältä. Testaukseen!!! Kiitos.
MahaTar sanoi…
Ei ollut ollenkaan hattumpaa tuo "spagetti". Ainoa suurempi ongelma sen kanssa oli se, etten meinannut saada tarpeeksi pitkiä soiroja ährättyä räätikän kyljestä! En siis omista omenankuorijaa vaan kuorimaveitsen. :P

-Massu

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jussipussi.

Rillit kuumana!

Lihavat montunreunalle riviin -rattatatta- ja ongelma on ratkaistu