Muistatko illan siellä, neljän luukun tiellä

Muistelin tässä heti aamutuimaan, että neljäs luukkuhan se pitää avauttaa. Oikein paukauttamalla. Tai muuten vaan paukuttella kaikenlaista. Kuten luukkua ja henkseleitäni. Henkselit ovat siis sama asia kuin olkaimet. Ja ennenvanhaan niitä sanottiin häveliäästi myös housunkannattimiksi. Henskelit, sanoivat monet pikkuipanat. Hyvät olemassa. Papparaiset käyttivät niitä taajaan. En muista lapsuudestani montaakaa vanhempaa herrasmiestä, jolla ei henkseleitä olisi ollut käytössä.

No, mitäs näistä henkseleistä. Henkselit varmaan on vedetty monenkin perinteisen asian ylle. Jos allekin. Allekirjoittanutkin on vedellyt paljonkin henkseleitä monenkin asian ylle ja monenkin kirjoittamansa asia ylle...eritoten edellisessä elämässään. Nykyisenä kehäraakkiuden kautena on ihan ässä olo, kun saa vetää henkselit jonkun menneessä elämässään päätetyn asian yli. Hyvä niin.

Mutta mitäs tässä pitikään. Niin! Näin lauantaina on yleisesti ollut saunapäivä. Lauantaisaunaa ei voita mikään, paitsi saunaolut. Sunnuntaina sitä onkin aivan eri mieltä, että paljonko saunaolutta piti nauttia. Kun on tullut nautituksi parin seuraavankin lauantain oluet.

Lääkkeenä moiseen on tietenkin pidättäytyminen saunaoluiden ostosta, mutta minkäs perinteille mahtaa! Lähdenkin tästä nyt saunaoluen ostiin. Kiuasmakkaraa ja tinapusseja unohtamatta. Ja saunaa vaan lämpiämään. Nyt on sen verran hässäkkää, ettei tässä ehdi tämän kummempia jutustelemaan.

Mutta resettin saatte, vaikkette haluaisikaan. Talvella tarvitaan vahvoja makuja, joten vuorossa on sellerikerma ja selleripiffi!

Keskikokoinen juuriselleri.
suolaa

muusinuija
Kovaa kermavaahtoa
pari kananmunaa

Kuori, kuutioi karkeasti ja keitä maun mukaan suolatussa vedessä selleri kypsäksi. Muussaa vihannes ja jäähdytä. Jaa muusi kahteen osaan.
Sellerikermaa varten vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita sellerin joukkoon, tarkista suola. Mausta kerma mustapippurilla tai maustepippurilla. Tarjoa vihannessosekeiton seuralaisena.Voit terästää makua myös persiljalla.
Selleripiffin valmistus sujuu näpsästi. Ensin sekoitetaan kanankevennykset sellerisoseeseen ja sen jälkeen paistetaan pieniä, ohuita pihvejä kyseisestä seoksesta. Nautitaan vaikkapa keitettyje vihannesten ja lihan, kalan, kanan tai muun proteiinipitoisen seurana. Kastikkeeksi piisaa ihan voisula.

Ensin käydään saunassa ja sitten syödään vasta. Helppo resepti vasta-alkajille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Kun saapuu syys...!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.