Synonyymejä syömiselle

Ihan  ekana, VARPU, suurkiitos tämän tutkimuksen julkaisemisesta blogissasi! Upeeta, mahtavaa! Loistavaa!!!

Mitkähän mahtaisivat nykypäivänä olla syömistä kuvaavia sanoja?

HAUKATA. Haukkaan jotain ennen blabla...siis pikaisesti ja nopeasti, tehokkaasti. Ei syömiseen nykyisenä kiireisenä aika parane hukata aikaa, äkkiä vain subi tai burgeri huuleen, päälle limu ja rojut mettään. Baanalle "ravittuna" ja täynnä tarmoa?
KÄYN SYÖMÄSSÄ tarkoittaa nykypäivänä sitä, että jonotetaan mautonta ja hajutonta ruokaa pitkästä tiskistä, jonka takaa joku muu annostelee evääsi lautaselle. Tai sitten on määrätön määrä kippoja ja vateja, joilla lällyy nahistunutta salaattia, kovia kumiperunoita, limaista kastikkeentapaista ja "jotain elämänmuotoa, jota väitetään lihaksi/kalaksi/siipikarjaksi". Laitoskeittiö on oiva keksintö, mutta se on tappanut ruoan maun ja syömisen hyvät fiilikset.
ATERIOIDA. Aterioiko kukaan enää? Kyseinen sana ei tuo muuta mieleen monelle, kuin suuren einestalon. En voi puhua edes lihatalosta, kun kaikki on pakattu muoviin, joka tappaa oikeat maut. Aterioidessa minun mielestäni kuuluu nauttia hitaasti lautasen annista. Aterialla pitää olla hyvää ruokaa.
EINESTÄÄ. Ei. Ei enää edes einestetä, käydä eineellä. Eines on nyt teollinen tuote, eikä kotona valmistettu ateria tai ruoka. Ne eivät kelpaa syötäviksi kuin äärimmäisessä hädässä. Ja laitoskeittiöiden linjastoihin.
PURAISTA. "Puraisen tässä vähän palasta" tarkoitti ennen ainakin mummolassani sitä, että otettiin suurimpaan hiukomiseen välipalaa. Tämä tapahtui tuossa kymmenen kieppeillä aamupäivällä. Ruoka valmistui tuossa yhden pintaan.Nykyään puraistaan vähän jotain, kiireesti, äkkiä ja tehokkaasti. Ei raksuta kello seinällä, eikä ole aikaa istua alas. Helevetillisellä kiireellä vaan!!!
NAPOSTELLA. Vähän sinne päin. Syödään, muttei nälkä lähde. Päin vastoin, hiilihydraattipitoiset naposteltavat sitä nälkää vasta lisäävätkin. Ja napostelu alkaa alusta.Siis tämä on sitä puolihuolimatonta pureskelua, jota harjoitetaan jonkun toimen ohessa. Ikään kuin täytteenä muulle tekemiselle. Oli se sitten television katsomista tahikka töissä raporttien naputtelua.
MURKINOIDA. Murkinoiko meistä enää kukaan? Murkina on ainakin ennen pitänyt sisällään koko kattauksen. Eli sen, mitä talonpojan pöydässä yleensä murkinan aikaan tarjottiin. Ja murkinan päälle ettonet.
HOTKAISTA. Kyllä, valitettavan moni hotkaisee syömisensä kovalla kiireellä eikä keskity ruokaan. No, vaikeaahan se nykyaikana onkin. Sillä oikeaa ruokaa on hirvittävän vaikeaa löytää, ellei sitä valmista itse alusta alkaen. Hyvistä raaka-aineista.
LOUNASTAA. Hienompi ilmaisu hotkimiselle, harrastetaan varsinkin työpaikoilla, jossa mennään lounaalle lounastamaan yhdentekevää eineslämmitystä. Ollaan sitten tykkäävinään siitä mössöstä, ollaanhan hienosti lounaalla.
ILLASTAA. Syödään illankuhjeessa päivän toinen tai kolmas lämmin ruoka. Hienostellen mennään ravintolaan illastamaan tai illastetaan siipan kanssa kotona. Vähän niinkuin snobbaillaan syömisellä, ihan kuin se ravintolan ruoka olisi valmistettu muka alusta asti itse? Nou vei. Ehkä siellä joku pakastimesta sulatetun pihvin osaa paistaa aromirasvalla maukkaaksi.
RUOKAILLA. Ruokalassa ruokaillaan. Ruokailun päätteeksi juodaan kahvit. Ruokailu on arkista puuhaa, eikä niin hohdokasta kuin lounas- tai illastaminen. Työväki ja köyhät varmaan valkokaulusköyhälistön ja wahlroosilaisten mielestä ruokailevat, kun ei niillä ressuilla ole varaa illas- tai lounastaa.

Tuli taas toruja, että jotain unohtui:
VETÄÄ. Nykyään siis jengi vetää. Vedän tos salaatin, vedän sopan, vedän vähän evästä, vedän lärvit. Onko mitään halventavampaa ilmaisua syömiselle kuin "vetää"?? Tämä on kyllä selkeästi eines- ja ruoakekulttuurin tekosia, jossa pitää saada kaikki-heti-tänne-nyt. Vitaminoituna ja homogenisoituna. Rasvattomana, suolattomana ja mauttomana. Steriilinä, ilman bakteereita. Tai bakterisoituina mukahyvillä bakteereilla. Keinotekoisena ja tuotteistettuna. Purkista. Pussista. Rasiasta. Käsiteltynä viiteen kertaan ja iskukuumennettuna, lisättynä kymmenellä E-koodilla ja luontaisenkaltaisilla väri- ja makuaineilla. Että mä kärsin. Taasl

Onko mikään ihme, että elintasosairaudet valloittavat maailmaa kiihtyvällä tahdilla, kun ei ole aikaa ruoalle? Onko mikään ihme, että nykypäivänä sairastutaa myös syömishäiriöihin?
Onko mikään ihme, että nykyään ruoka on pelkkä vatsan täyte eikä nautinto?
Onko mikään ihme, että ravintoloidenkaan ruoka ei ole enää ruokaa, vaan täytettä, kuin sahanpurua nukessa, kun niillä ei ole aikaa tehdä sitä ruokaa! Vaan kiireesti, nopeasti ja tehokkaasti hurauttaa eksoottisen nimen alle jotain syötäväksi kelpaavaa, josta ei kokki ota asiakkaalta muotoonsa, hovi säilyttää henkikultansa, tarjoilija pääsee kotiin vammoitta ja raflakin saa vähän rahhoo tuotoksestaan.
Sitäpaisti: Suomalainen ruokatunti on sanomattoman lyhyt ruoasta nauttimiseen, siksi täällä kulutetaankin niin vimmatusti noita teollisuuden tahkoamia ruoakkeita, että alta pois.

Kyllä se on sillä tavalla, että ruoka pitää saattaa sille kuuluvaan asemaan, se ei ole mikään pika-äkki-nopeasti-heti-kevyt-super-hyper-rasvaton-mauton-suolaton -tuote, vaan nautintoaine. Nautintoaine. Vuntsailkaapa sitä.

Kommentit

MahaTar sanoi…
Minusta on tulossa Brillat-Savarin...aijai!

-Massu
Solnesko sanoi…
TEMPAISTA = hotkaisemalla vetäisty välipala, joka korvaa joko lounaan tai päivällisen.
MahaTar sanoi…
Nimenomaan! Tempaisin pari voikkaria. Kuulostaa todella äklöttävältä....!

-Massu
Kemikaalikimara sanoi…
"Vetää"-sanaa käytetään nykyään muissakin yhteyksissä. Esimerkiksi solistit eivät esitä, laula tai tulkitse vaan vetävät. "Se veti tosi hyvin/huonosti kappaleen".
MahaTar sanoi…
Vetäminen saa kyllä minun puolestani olla...hihi. Siitä assosioituu paljonkin erilaisia "vetämisiä". Suomi on sitten IHANA kieli, monimerkityksellisiä sanoja on enenmmän kuin varmaan monessa muussa kielessä.

Vedän nyt kamat niskaan ja painun mehtään. :D

-Massu
Miriam sanoi…
Hörästä.
Yököttävä sana jo ihan sellasenaan, käytetty mun kuulten esim sillai ,että joku on hörässy (yleensä omat, mutta jonkun toisen himoitsemat) sipsit, limsat tms.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.

Kun saapuu syys...!