JUURESHAASTE: OSA PALSTERNAKKA. Päivän lintu: Palsternakkeli.

Viikonloppu vierähti kivasti reissunpäällä auton sisällä. Siis suurin osa siitä. Loput lepäilin laakerinlehdillä. Nautiskelin viikonlopusta mm. rakentamalla kaalilaatikkoa auki ja kiinni. Sekä ikäihmisten suureksi riemuksi tein myös oikean, mummon ohjeistaman, läskisoosin. Luomusikaa kun oli kävellyt huusholliin. Laardia jäi vielä paistamiseekin. Ja esipaistoin siinä kaalit ja jauhelihan laatikkoa varten. Tulee mielestäni parempaa, kun ensin paistaa kaalin ja sen jälkeen vielä uunissa hiiiiitaasti hauduttaa. Palsteriakin kerkisin nakkelemaan. Ei meinannut ottaa oikein tuulta juureksen alle, mutta sain kuin sainkin tehtyä pari viritystä. Kovaa ja korkealta, sillä olin sipaista sormeen sitä pilkkoessani ja nakata koko juureksen kuutamolle. Mutta silloin valkenikin kaukainen ranta. Ja haastan kaikki mielikuvitukselliset mukaan seuraavaan Uuden Mustan  Paluu Juureksiin -juureshaasteeseen!

Palsterfelpullat

1-2 rkl voita tai öljyä
2 dl sipulisilppua
4dl kypsää palsternakka silppua SILPPUA, ei raastetta.
desi esim. mantelijauhoa
4 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl cayennepippuria (vähemmänkin saa laittaa)
1 tl mustapippuria (samoin tätä, ks. yllä)
1 dl korianteria tai persiljaa silppuna tai molempia
reilu  rkl maapähkinävoita
1 rkl sitruunamehua

Lisäksi:
noin 1/2 dl jauhoja pinnalle (voi olla manteli- tai pähkinäjauhojakin, mutta ne palavat herkemmin)
noin 1/2-1 dl öljyä paistamiseen

Kuullota siinä sipulisilppu öljyssä tai voissa. Mittaroi palsternakkasilppu, jauhot, kuoritut valkosipulinkynnet ja mausteet monitoimimasiinaan. Jauha. Sekoituksen voi tehdä myös käsin, mutta kone hoitaa homman tasaisemmaksi mössöksi. Lisää kuullotettu sipuli, yrtit silputtuna, maapähkinävoi ja sitruunamehu. Sotke tasaiseksi. Jauhota hyppysesi ja pyörittele taikinasta pullia ja kierittele pallerot jauhoissa. Kuumenna öljy ja laita pyörykät pannuun pienissä erissä, ettei öljy jäähdy, tulee ällöttäviä öljypullia muuten. Paista palsterfelit ruskeiksi joka puolelta, kauniin ruskeiksi, ei koksin väriseksi.

Palsterwings hottisoosissa.

Kuori ja pilko useampi suuri palsternakka palikoiksi, muodolla ei niin suurta väliä. Suihkauta öljyä pinnalle, jos sinulla on suihkimisöljypullo. Jos ei, niin pirskottele ihan perinteisesti. Paista uunissa 175 astetta, kunnes ovat suunnilleen kypsiä.
Hommaa kaupasta tai tee itse kunnon hotsoosi, eli chilikastike. Armeliasta on, että mietit jo valmiiksi, että kotitekoisesta tulee todella tuhtia ihan vahingossa, mutta tässä silti yksi ohje:
Tuoreita chilejä noin viisi, joista kolmesta poista sisukset siemenineen. Kaksi jätä kokonaisiksi.
Paprika, vihreä käy mainiosti.
Paseerattua tomaattia
Tomaattipyrettä purnukka, se 70g.
(sokeria tai siirappia)
Persiljaa ja korianteria.
Muutamia kynsiä valkosipulia.
Tehosotkin tai sauvavatkain.
Päräyttele aineet tasaiseksi soosiksi, jos näyttää vetiseltä, niin laita sekaan vaikkapa vanhaa leipää, siis kuivaa, ei homeista. Ja päräyttele vielä vähän, sekä kerta kiellon päälle. Sörsseli sitten vaan lämpimien palsternakkaranskiksien päälle ja sekoitus. Syököön, ken kykenee.
Tuossa soosissa voi vähän oikoakin: ketsuppiin tällätään sekaan valkosipulimurskaa, yrttejä ja vahvaa chilikastiketta. Kyllä lähtee tälläkin.


Ja kun kerran vauhtiin tässä uppopaistamisen ja öljynlotraamisen maailmassa päästiin, niin wokkeihinhan sitä palsteria sopii rääpiä tikkusiksi mielin määrin!
Tai tehdä siitä vaikka piirakkaa, joko porkkanapiirakan ohjeella tai kurpitsapiirakan. Eikä ole muuten värillä pilattu...Että siihen voi vääähän tipautella punajuurta sekaan, että värjääntyy.
Palsternakan maku sopii noihin makeisiin oikein loistavasti, sillä se on itsessään jo makea. Eikä kovin hyvin sovi minulle, kun verensokurit alkavat kiikkua omaan tahtiinsa. Mutta aika ajoin voi sitäkin pistellä vaikka tähän tapaan:
Palsterillinen suklaa"leivos"
Keitä palsternakka "puikkoja" tai siis sellaisia pikkuisia "ranskiksia" öljyssä, laita vähän kerrallaan kiehumaan. Ongi pois itseäsi polttamatta valumaan talouspaperin päälle. Kasta pötkäleiden toinen pää sulassa suklaassa. Anna jäähtyä leivinpaprun päällä. Pistele huuleesi ja naatiskele.
Palsternakkaa olen tottunut käyttämään myös kaalimuusin osasena yhdessä ja erikseen parsakaalin ja kukkakaalin kanssa. Siitä saa myös oivallisen, palsterista siis, porkkanankorvikkeen, jos ei pidä porkkanan väristä...!

Nyt on vähän mielikuvitus jumissa, enkä tämän enempiä ole riehaantunut tekemään, kun suurin osa ajasta meni hyysätessä vanhemman polven ruokatottumuksia.

Kommentit

ValintojaChoices sanoi…
Yhesti jo yritin kirjottaa, mutta hävis johonki. Joten jos tullee kahteen kertaan, jätä toinen ommiin olloihinsa. Mahottoman makian tuntusia reseptejä. Itellä ei mielikuvitus mitenkään riittäis, ei ees palsternakan ostamisseen. Mutta ehkä pittää kokkeilla Palsterfelpullasia. Vois vieraillekki tarjota ellei resepti oo tekijänoikeussuojattu niinku villapuseron neulomisohjeet nykyään :-D
t.MerjaFIN
MahaTar sanoi…
Kyllä näitä ohjeita lainata saa ja vieraille tarjoilla! Jos sen riskin kerran ottaa... :))))

-Massu
ValintojaChoices sanoi…
Tää kiittäis :-) Perjantaina tulee sopivasti koekaniineja... Pittää ensin kysyä kaupassa, mikä niissä laareissa olevista on palsternakka...
t. MerjaFIN
Meeku sanoi…
Hei,
tein hieman muunnellun version palsterfelpullista. Ja kyllä tuli hyviä! Tästä löytyy, jos kiinnostaa:
http://meekunmaukkaat.blogspot.com/2011/11/mausteiset-juurespihvit.html

Niin että kiitos reseptistä!
MahaTar sanoi…
Ollos ystävällinen vaan! :D
Ja kuten sanottu, mikkään ei estä myös muunnelmia teemasta tekemästä! Olen melko varma, että likimain kaikki reseptit ovat muunnelmia jostain.

Kokeilepa maapähkinävoin sijasta hummusta! Sitä ei saattunut kaapissa olemaan, joten korvasin sen maapähkinävoilla. Ja ihan hyvää tuli silti!

-Massu

ps.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jussipussi.

Rillit kuumana!

Lihavat montunreunalle riviin -rattatatta- ja ongelma on ratkaistu