Vanhustenitsehoito-opas ja kotiutusohjeet lääkärikunnalle.

Ei perkule sentään, törmäsin tuolla somen syövereissä melkoiseen trilleriin ja pöyristyttävään tolkuttomuuteen. Kertakaikkisen aivottomaan kotiuttamiseen suuresta lasaretista täällä todellisuutemme keskiössä. Ihan totta. Tarina on tosi ja tärinä on vavisuttava. Kuinkahan moni moisesta kohtelusta joutuu kärsimään? Entäs ne, joilla ei ole sukulaisia eli lapsosia aikoinaan tehtynä ja välit perikuntaan kunnossa? Kukas heitä puolustaa ja hyvinvointiansa valvoskelee?

Tämä tarina on tosi. Ainoastaan aikaa, paikkaa, henkilöitä ja muutakin muuteltu, muttei liikaa. Ettei totuus kärsi ja pala tulessakaan. Raivostuttaa ja itkettää. Älä sairastu vakavasti Säästö-Suomessa. 

Siis hommat himaan. Eli seniorikansalainen potilaskuljetukseen ja kotio. Hjoo. Muuten hyvä, mutta: Kintut eivät ole pitäneet viikkokausiin alla. Lasaretissa osastolla neljä hoitajaa on hiissannut pyörätuoliin. Toissapäivänä. Kun ekan kerran pääsi pystyasentoon. Kahteen (2) viikkoon. Eikä ole käynyt vessassa, ei tod. Katetrin kanssa kun ei tarvitse. Kotona toinen seniorikansalainen. Juu, ei kysytty, jaksatko hoitaa, nostella pyörätuoliin, valvoa lääkkeet&jakaa pilsut oikein, mitkä lääkkeet käytössä ja paljon muuta. Lisämausteena, että kotona ei pääse pyörätuolilla vessaan.

Otetaas taas semmoinen kiva ajatusleikki. Ihan ajakulukkeeksi tai ahdistuksen aikaan saattamiseksi. Tee ensin rentoutumisharjoitus: mene lattialle selällesi järjettömän virtsahädän kanssa ja heittäydy veltoksi. Täydelliseen rentoudentilaan! Huisaa. Siinä sitten odottelet, että sinut nostetaan pystyyn. Joko tuli ahistus, joko? Pissahätä vaan pysyy ja paranoo. Ja kaikenhuippuna huomaat, että kukaan ei yksin pysty saamaan sinua pystyyn. Apuvoimia paikalle. Niitä odotellessa rakkokin tykkää tyhjetä. Jeppp...siinä sitten kusilammikossa on mukava seurustella avittajien kanssa mukavia. Kun olet viimein yläpystyssä toteat, ettei kintut ollenkaan ole yhteistyökykyiset. Ei, vaikka voissa paistaisi.

Pääset sitten aikanaan Lasaretin uumeniin. Rouskis. Systeemi ottaa hoteisiinsa ja kietoo sinut humisevien ilmastointilaitteiden tyhjään ja kolkkoon maailmaan. Siinähän ei välty kuulemasta jo ääniä päässään. Kummassakin. Eikä holtti pidä vieläkään, että pystyisi nousemaan jaloilleen. Kun eivät toimi. Haavaumiakin alkaa olemaan siellä täällä. Niitä kuuluisia makuuhaavoja, joita muodostuu paineen vaikutuksesta, kun veri ei pysty kiertämään ihon alla. Veikkaan kivuliaiksi.

Tulee sitten päivä, kun joku riemuidiootti keksii, että kotiin! Kotona on kivempi sairastaa. Eikö? Eikö olisikin mukavaa olla kotosalla? Olisihan? Nam, ihan kuin karkkipäivä tai joulu. Sen kummemmitta puheitta, kotihoitoa ei saada kiinni, mutta onhan kotona se toinen seniorikansalainen. Juu! Seniorikansalaisella on varmaan voimaa ja taitoa, ammattitaitoa ja -silmää siellä kotona tarkkailla voinnit ja muut. Kotihoitokin varmaan joskus, sitten kun joku on sieltä tavoitettu, tulee käymään. Ehkä. Vessassa saat käydä ihan miten pystyt. Pyörätuoli ei mahdu ovesta eikä rollaattorilla pysty kävelemään. Kun jalat eivät kanna alla. No, toinen seniorikansalainen varmaan kantaa sinne pytylle suoriutumaan pakottavista tarpeista? Se kotonaoleva seniorikansalainen korvaa kymmenen hoitajaa, halavalla. Kyllähän sitä, hjoo...

Eli lyhyesti: Valmistaudu itsehoitoon ajoissa. Opettele katetroimaan itse itsesi. Jalkojen heikkouteen varaa kaappiin tukevat jalkalastat, jotka köyttelet kiinni kinttuihin. Sauvakävelysauvoista saat tärkeän tuen ja kävelyavun. Kyllä se siitä.
Lääkäri: älä missään nimessä varmista, että potilas pärjää kotona. Varsinkin, jos kotona asuu vielä Superseniorikansalainen, joka korvaa 10kpl kovapalkkaista hoitohenkilökuntaa, lääkärit mukaan lukien. Jos sängynpohjalta kuuluu vielä jotain ymmärrettävää puhetta "kotiin, tahdon kotiin, kotiin..." niin sitä suuremmalla syyllä laatimaan lääkelistaa ja raapustelemaan kotiuttamislippulappusia. Ja unohda toki siinä vaiheessa, että kotihoidosta on saatu vastaus käyntiaikataulusta, ei ole, kun kukaan ei ole sitä pyytänyt.

Semmosta. Vituttaa ja viluttaa. Pakkaspäivä. Kohta varmaan pakkopaitapäiväkin. Kun ei niinkuin voi ymmärtää pieni ihminen näitä yhteiskunnan mekanismeja. Eikä varsinkaan sitä, että kaikesta säästetään ja säästetään säästämästä päästyä. Kun pitäisi toimia aivan päin vastoin!!

UGH. OLEN PUHUNUT. ÄLÄ SAIRASTU VAKAVASTI IÄKKÄÄNÄ SUOMESSA.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Kun saapuu syys...!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.