Auta miestä rasvamäessä, älä hiilarikuorman alla.

Tässä virallisterveellinen lautasmalli framille noin ensikottiin:


lautasmalli.gif
Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

.


Varpulta en onnistunut pöllimään ruokapyramidia...tai muutakaan mallia.
Mutta vilkaiskaapa: Ruokapyramidi hiilihydraattititetoiseen tapaan.

Mutta aisaan:
Se, miksi tuon lautasmallin pistin tänne kuijottamaan, oli että verratkaapa sitä hiilaritietoiseen.
Se neljännes, jossa on potut pottuina, on hiilaritietoisessa syömisessä täytetty niin, että siinä on puolet jotain proteiinipitoista, eli siis tässä mallilautasen tapauksessa lihaa.
Toinen puoli täyttyy kivasti joko kypsillä tai raaoilla kasviksilla, jolloin lautasella on aivan toinen malli, kasvisten osuus ulottuu kello kahdestatoista kello seitsemään ja lihan osuus kello seitsemästä kello kahteentoista.
Simmuni huomasivat siinä myös kastiketta! Haa! No, itseasiassa, jos kastike on itsetehty ruskeakastike, niin se ei paljonkaan hetkauttele hiilarien kokonaismäärää minnekään. Kun kastikkeeseen tulee jauhoja ruokalusikalla...mielellään tietty esim. spelttiä tai tummaa jauhoa. Eikä sitä juomaan tarvitse ratketa, sitä kastiketta. Ruisjauhokastikettakin on joskus tullut koklattua, mutta sen keittelyssä meeeeneeee hermo.

Kastike voi olla myös se voi, joka on tarkoitettu leivälle. Sillä tuo leipä tuosta lähtisi alta aikayksikön kohti kolmatta ulottuvuutta.
Marjoilla olisi taipumus myös lisääntyä, eli klasista tulee kippo. Ja siihen sekaan myös herkullista jugua ilman mausteita tai kukkuralusikallinen kermavaahtoa. NAM! Ja annos ei sitten valu yli reunojen!
Jos maitoa pitää dokaaman, niin punaista, tai sitten kunnollista piimää. Juon itse enimmäkseen vettä.
TÄMÄ OLI SITTEN MINUN TULKINTANI HIILARITIETOISESTA!! EIKÄ KENENKÄÄN MUUN!! Tosin jotkut ovat apuna olleet, kiitos siitä!

Eli tänäänkin luin lehdestä, että Sydänliitto suosittaa KOVIEN rasvojen vähentämistä. Voihan on huoneenlämmössä pehmeää? Samoin kookos... Se tässä sylettää, että rasvatutkimuksia on tutkimusten perään tehty maailman sivu, ja kaikissa niissä on nyt jotain mätää, ainakin täältä katsottuna. Kun yksi tutkimus sanoo, että tämä tai tuo molekyylin osanen tekee rasvasta perkeleen, niin toinen sen kumoaa. Ja kolmas onkin isolla rahalla tehty marknaaditutkimus, joka kivenkovaan väittää juuri tämän nimenomaisen rasvan pelastavan maailman kuolemalta, ainakin sydänkuolemalta, ja lupaa kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista!? Ei helevata. Miksi meillä on aivot? Kannatan kyseenalaistamista, sillä ilman rasvoja ei ihmiskunta olisi nyt rasvasodan pyörteissä. Rasvan ja makeanhimonsa...aivot ovat ahneet ja vaativat molempia aineita toimiakseen. Varmaan siitä syystä moni vanhus kärsii muistihäiriöistä, kun heidän aivonsa eivät saa ruokaa. Mummo eli 94 vuotiaaksi voilla, kermalla ja sensellaisella. Loppumetreillä vähän oli diabeteksentynkää, mutta oli maksakasvainkin, kysta.

Palaan esiäitieni ruokiin yhä uudelleen ja uudelleen. Ja vielä kerran. Me sohvaperunat ja laiskat liikkujat muutamme varmasti tehokkaammin sokerit läskiksi, kuin paljon liikkuvat. Sydäntauti ja korkea kolesteroli on perinnöllinen juttu, jos on kakkostyypin diabeteskin. Tai tästähän ei tarkkaa tietoa minulla ole, kun olen pelkkä maallikko, jonka keholla näitä kokeita tehdään. Ne kokeilut loppuivat. En kylve kermassa, enkä uita paistettavia ruokiani voissa, en enää usko näihin astrologisiin karttoihin, joita tehdään rasvasta ja ruokalautasista. Venus mars justiin ulkohuoneeseen. Enkä ala hifistellä enää myöskään leikkeleistä tai muista sellaisista. Teen mahdollisimman paljon itse. Olen todennut, että pikku harjoittelulla hakkaa einespizzan lämmityksen nopeudessa. Ja on taatusti terveellisempi, kuin se roiskeläppä, jonka päälle on oksennettu.

Mutta hei! Teillehän on nyt tyrkyllä pikku resettikin:
4-6 kananmunaa.
mausteita
sipulia
sieniä(lihaa tai kalaa, jos ei sienistä välitä)
paksua kermaa
Mieluista juustoraastetta.

Riko munat kulhoon ja erottele yksi keltuainen joukosta. Vatkaa hyvin, saa olla melko vaahtoisaa. Mausta mielimausteillasi ja kaada voidellulle uunipannulle(leivinpaperi helpottaa käsittelyä). Hyydytä noin 100 asteisessa uunissa. Sillä aikaa, kun kuori hyytyy, niin tee muhennos sipulista ja sienistä. Paista sipulia voissa ja lisää sienet, kun suurin osa sipulista on käpinäkyvää. Turauta kermaa pannulle sen verran, että sieniseos melkein peittyy. Olet tietenkin maustanut ja suolannut sörsselin ensin...sekoittele kerma joukkoon ja keitä mössöä hetkinen. Lisää siihen rikkivatkattu keltuainen ja keitä lisää, kunnen tökötti pysyy kasassa. Tarkista aina välillä munaseoksen tila. Kun munaseos on hyytynyt kokonaan ja vähän jäähtynyt, niin kaada puolikkalle sienimuhennos ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen, kuten kääretorttu. Vyöräytä rulla niin, että reuna jää alle, siis se pitkä reuna. Ropsauta päälle juustoraastetta ja kuorruta 200 asteisessa uunissa kullanruskeaksi. Nostele valunut juusto rullan ylle takaisin. Naati, ihan heti, myöhemmin, kuumana, kylmäna, maidon kanssa, ilman maitoa...

Kommentit

MahaTar sanoi…
Tämä oli vähän sellainen tuuli huulia heiluttaa -kommentaari, mutten ole juuri nyt terävimmilläni.

-Massu
MahaTar sanoi…
Anna-Liisapa potkaisi minua nilkkaan, kiitos. Meinasi, että proteiinia ei ihan niin paljon tarvitsisi ruokalautaselle laittaa, kuin mitä minä ehdotin. Ja siinä samassa minulle valkeni myös se, että lautaseni kokokin on muuttunut!

-Massu

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.

Kun saapuu syys...!