Tyhjät kattilat kolisevat eniten

Virallisterveellisen tahon julistettua rasvasodan M.O.T :n ohjelman myötä, olen todennut, että hiilihydraattipommeja heitellen edelleen poteroihinsa kaivautuneet veteraanisoltut jatkavat hurmeisella tiellään.
Väenvängällä yritetään tikistää tutkimustietoa höysteeksi milloin minkäkinlaisen rasvattomuuden puolustamiseksi. Pieni ihminen hukkuu vellovaan massaan. Eritoten hiilihydraattimassaan.

Se, mikä minua on alkanut häiritä, (ellei peräti jopa ärsyttää) on, että nyt marssitetaan parrasvaloihin "hyviä" hiilihydraatteja toinen toisensa perään ihan "arvostettujen" tutkimusten valossa ja tutkijoiden suulla, unohtamatta hienoja titteleitä, niitähän suomalainen kumartaa. Vilja on kuulemma terveellisintä siinä asuvan kuidun vuoksi. Lastulevykin on tuolla perusteella terveellistä. Koostumukseltaanhan se muistuttaa viljaa, tai näkkäriä ainakin. Ja varmasti ärsyttää ainakin minun vatsaani samalla tavoinkin kuin viljan kuitu. En ole kyllä kokeillut, en minä sentään ihan himmeä ole.
Toisekseen peruna lasketaan kasviksiin ja hyviin hiilihydraatteihin, kuten riisi viljaan. Peruna vaan, anteeksi väärin toimiva elimistöni, nostaa meikäläisen verensokurit tappiin alta kolmen minuutin. Mikä siinä on, että en saisi korvata muilla kasviksilla sekä perunaa että riisiä ja pastaa? Kun "viljatuotteita tulisi syödä niissä olevan kuidun vuoksi".

Kummallista, ettei kasviksissa muka ole sitten sitä kuitua(näin minulle on ihan pokerinaamalla väitetty)? Vai onko niiden kuitu jotenkin kummallisesti ja radikaalisti huonompaa kuin muu kuitu? Tämän perusteella me syömme kohta räsymatotkin lattialta, kun niissä on kuituja! Vatsa ei toimi ilman kuituja! Ei toimi!! Uskokaa jo!!! Häh? Kuinka niin "ei toimi"?? Useimmat kuitenkin menevät paskalle, vaan eivät käy paskalla. Selityksen paikka: ne, jotka minun mielestäni käyvät paskalla, todellakin käyvät paskalla, eivätkä ravinnolla. Auto käy bensalla, kyseenalaistamattomat käyvät paskalla. Kyseenalainen metafora, mutta silti. Aina yhtä hauska puujalkavitsi toimii tässäkin kuin junan vessa.
 Entäs jos kohta huomataan, että useat vatsaoireet ja paksusuolenärsytykset aiheutuvatkin liiallisesta kuidun saannista? Kun ei ole enää riittävästi geeliytyvää kuitua siellä seassa?? Suolesta tuleekin mädättämö sulattamon sijaan? Käy huonosti, kuin Ämmässuon uusi kompostilaitos. Jos se kolesteroli syntyykin liiallisesta hiilihydraattien nauttimisesta? Rasvateorianhan on jo todettu olevan lähestulkoon kuin urbaani legenda. Kun mikään ei ole niin helppoa kuin yleistäminen, yleistajuistaminen onkin sitten jo toinen juttu. Siihen kun tuppaa menemään joukkoon petäjäistä liiankin kanssa, tahosta riippuen.
(Valio voisi hyvinkin palkata minut höpisemään omiani vaikka verkkosivuilleen tai keksimään sloganeita markkinoinnin avitukseksi...samoin pienteurastamot ja lihantuottajat. VinkkiVinkki!!)

Eilisen atriani sisälmykset eivät kovasti "kuitupitoista" möhjää sisältäneet. Raastetta ja keitettyä maassakasvanutta kuitenkin. Lihaa ja rasvaakin. Kylläiseksi tulin. Ei ollut hetikohta sitä pikkunälkää. Enkä tarvinnut tunnin päästä välittömästi välipalaa. Sitä minä ihmettelen suuresti, mitä A.Aro sanoo, että valtaosa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavista kärsii ummetuksesta. En allekirjoita. En. Silloin "alakarppaaja" on tuijottanut vain tiettyihin aineisiin, eikä kokonaisuuteen. Jotain menee pieleen. Ja kyllä kuitulisää saa myös muillakin keinoilla, jos haluaa. Vaikka psylliumvalmisteilla.
Liian tiukat raamit tekevät mistä tahansa asiasta stressaavan ja suorituskelvottoman. Ja jotenkin tuntuu, että vedellään siellä virallisterveelliselläkin taholla mutkia suoriksi ihan turhankin hooposti. Sanoisin, että tarkoitushakuisesti. Annetaan tahallaan kuvaa, että hiilihydraattien vähentäminen johtaa automaattisesti välittömään turmioon ja kaikkien suolten ja suonten tukkeutumiseen just nyt. Sekä lihomiseen, kun ei syödä täysjyvää. Sydänkohtaus iskee hetimiten kassajonossa, jos on käynyt lähelläkään voipakettia. Hah! Salli mun nauraa.

Viimelopuksi tuli mieleen, että useimmat tehdyt tutkimukset ja niistä vedetyt johtopäätökset ja olettamukset perustuvat, kas,  TERVEILLÄ IHMISILLÄ TEHTYIHIN TUTKIMUKSIIN JA KOKEISIIN. Ja ravintotutkimuksia kun tehdään, niin ainakin osa niistä on jo valmiiksi tuomittu epäonnistumaan tutkimukseen liittyvän subjektiivisen puolen vuoksi. Tutkittava saattaa saada kainaloonsa viikon ruokapäiväkirjan, johon pitäisi, HUOM.pitäisi, laittaa kaikki nautitut ruoka-aineet ylös. Vaan meneekö niihin muistiinpanoihin ihan kaikki? Ei varppina mene. Mikään ei ole niin raadollisesti huijaava, kuin ihminen, se huijaa itseäänkin ihan suvereenisti. Apinakokeita voidaan tehdä valvotuissa oloissa, mutta Amnesty puuttuu välittömästi asiaintilaan, jos ihmisillä tehdään samanlaisia häkkitutkimuksia, joissa ei pääse huijaamaan. Lyhytkestoisia kokeita en viitsi edes kommentoida, koska ne antavat kyllä varmasti suuntaa, mutteivät selityksiä eivätkä vastauksia Miksi -merkkiseen kysymykseen.

Eikö tehdä ollenkaan tutkimuksia jo valmiiksi sairailla ihmisillä? Kun ainakaan oma, sairas elimistöni ei siedä hiilihydraatteja. Siksi minä niin kovasti ihmettelen sitä, että myös meille diabeetikoille suositellaan terveiden ihmisten ruokavaliota. Ja sairastamme yhä enemmän! Enemmän, syvemmälle ja vahvempaa, tuntuu olevan päivän sana.

Ennen oli nopeita ja hitaita hiilihydraatteja. Käsite on hiipimässä takaisin. Samoin nyt lanseerataan hyviä ja huonoja hiilihydraatteja. Minun kouluaikanani kotitalousopettajani ja tietokirjailija Marketta Levanto puhui raffinoiduista ruoka-aineista, joissa oli pelkkiä tyhjiä kaloreita ilman ravintoaineita. Kas, kas: sipsit, ranskalaiset, karmellit ja niin edelleen...! Ei tarvita juuri muuta, kuin vähän järjenkäyttöä, niin johan ropsahtelee ruokavaliosta ainakin tyhjät kalorit pois. Tilalle voikin sitten keksiä jotain herkullisempaa. Kaiholla ajattelen Marketan kannustavia kotitaloustunteja!

Noh, enivei, taitaa olla aika mennä loihtimaan täytettyjä kesäkurpitsoja eilisen ateriamme jämistä. Nam!

LUKEKAAPA KOMMENTIT TÄÄLTÄ: LAIHDU!  Blogissa on myös A.Aron juttu, jota kommentoin tässä minäkin.

Kommentit

Anur sanoi…
Ihan muikea kirjoitus :D
Salaa ihailen kaikkia muita skarppina karppaavia.
Herkkuperse en ole,mutta se pasta..
MahaTar sanoi…
Kuule, ei ihan kaikke aina kehtaa laittaa. Mutta on odotettavissa sellainenkin juttu, jossa himot iskevät kuin tuhat volttia...

-Massu
Anna-Liisa sanoi…
Sääli ettei Prisman tai Priiman tai jonkun sentapaisen tv-asiaohjelman dokkari saanut enempää huomiota osakseen. Siinä oli englannitar joka yritti laihtua mm. ruokapäiväkirjan avulla. Oikein tv-kameroiden edessä hän kirjoitti KAIKEN syömänsä päiväkirjaan, 1800 kcal/pv. Sitten tehtiin joku labrakoe, olisiko ollut verikoe, josta saatiin lasketuksi todellinen syötyjen kaloreiden määrä: 3000. Siis kolme tuhatta kcal, kun HYVIN TARKAN ruokapäiväkirjan pitäjä oli merkinnyt päikkyynsä syömisiä 1800 kcal:n edestä. :O
Anna-Liisa sanoi…
Se tv-ohjelma oli Prisma:
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/tiede-ja-oppiminen/prisma-laihduttamisen-lyhyt-oppimaara

Enää sitä ei Areenassa ole, mutta löysin jutun BBC:n dokkarista:
http://www.plus-size-tall.com/debbie-chazen-can%E2%80%99t-lose-weight-because-of-low-metabolism-11026

Siinä sanotaan: "For the first couple of days she also kept a video diary of what she had eaten that day followed by a written diary that she had to keep by recording what she had eaten at the end of each meal.

The findings were very interesting. The video diary recorded that Debbie had consumed 1500 calories where in fact she had consumed 3000 calories, an under reporting of 60%; and the written diary showed an under reporting of 43%."

Tv-dokkari juutuubissa kohdassa 1:50:
http://www.youtube.com/watch?v=1Kq3aheebGY
MahaTar sanoi…
Tuosta minulla on jemmassa vähän tekstinpoikasta. Taisi olla muuten Prisma se ohjelma. En muista minäkään, että mikä.
Olen itse niin laiskahko päiväkirjailija ruoan suhteen, että mielummin katson annoskoon jne. ennen kuin heittelen hutun huiviin.

-Massu

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Kun saapuu syys...!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.