Päivä numero 16. Luukkua raottamassa. Roskiksessa.

Helsingin Sanomista tavasin eilen järkyttävän uutisen. Ruokaa heitetään roskikseen. Ajatus ruoan paiskomisesta roskiin saa hiukseni karkaamaan pystyyn, ettei peräti kohden kattoa. Pula-ajan kasvatuksen saaneena (vaikka olen todella paljon nuorempi kuin pula-aika), minua kerrassaan hirvittää moinen tuhlaus.

Siellä tutkimuksessa oli siis heitetty pois kotiruokaa ja muuta. Maitotuotteita eritoten oli paiskottu pois. Ja miksi. Varmaan siksi, että päiväys on tullut ns. vastaan. Viimeinen käyttöpäivä. Voi herranjestas!! Ja paljonko nyt ryykää roskikseen evästä, kun tämä yltäkylläisyyden aika päättyy? Siis jouluvitutuksen lähde? Älkää edes kuvitelko mitään. Vastaus saattaapi olla, että aivan helvetin paljon. Minulla on muutamia idiksiä jämien jalostamiseksi syötävään muotoon.

Doh, pakastin tietenkin on yksi ratkaisu ongelmaan.
Mutta myös ruoanlaitollisia tekniikoita voidaan käyttää eväsmäärän hävittämiseen. Koirattomassa huushollissa isäntäväen täytyy hoitaa hävittäminen itse.

Aloittaisin kaloista ja maitotuotteista, jotka ovat se ensimmäinen asia, joka saattaa omin voimin ryömiä pois kämpästä. Maidosta ei varmaan kovin moni keksi mitään "älyllistä". Juustonjuoksutinta saa useimmista kaupoista. Joten juustontekoon! Se valmistuu itsekseen. Joihinkin juustoihin ei juoksutinta edes tarvita. Piimäjuustoihin. Laitan tähän nyt maalaisjuuston ohjeen.Jossain aiemmassa postauksessani oli toisenlainen ohje kotijuustolle. Muna&piimäpohjainen, se on oivallinen uuniinlaitettavaksi, se juusto.

5l maitoa (tähän saa lisätä myös desin tai pari maitojauhetta, jos haluaa "tiukempaa" juustoa)
1½ tl juustonjuoksutinta
suolaa
Maito lämmitetään 37-asteiseksi, juoksutin hämmennetään joukkoon. Kattila saa seisoa n.½tuntia lämpimällä hellalla (vaikkapa haudutusritilän päällä), niin että maito juustoutuu. Pinnalle kohonnut juustomassa leikataan ristiin rastiin ja kattila saa taas seistä, kunnes juusto painuu pohjaan. Kootaan reikäkauhalla varovasti joko juustokehään siivilävaatteeseen, tai siivilään. Suolataan. Hera puristellaan pois. Annetaan valua painon alla tunnin verran tai enemmän, jos kärsivällisyyttä piisaa.  Juuston voi käyttää sinällään tai paistaa uunissa. Kymenlaaksossa juusto voideltiin kananmunalla ennen paistamista. Paistettu juusto on vielä kiinteämpää, kuin pelkästään valutettu. Saa maustaakin oman maun mukaan! Kuminaa, persiljaa, pippureita, valkosipulia...

Heraan voi lisätä marjasosetta ja juoda tuoremehun asemasta. Tai hiilihydraattisietoiset voivat leipaista heraan sämpylöitä.

Kauhistelu jatkuu kalojen osalta.

Graavilohesta(tai  muusta"pöytäkalasta") voi tehdä kalapaistoksen hyväksikäyttämällä sekä lanttulaatikkoa että muita juureksia:
Kalanjämiä eli tähteitä. Oli se sitten lohta, siikaa tai muuta savustettuna tai graavattuna.
Lanttulaatikon jäysteet.
Porkkanaraastetta
Pakastevihanneksia (mitä tahansa, mistä itse pidät!)

Voitele uunivuoka. Levitä pohjalle kerros pakastevihanneksia (tai tuoreita), vihannesten päälle kalantähteet. Useampilajinenkin tähdevuori uppoaa hyvin tähän ruokaan. Tämän päälle tillisilppua, mustapippuria ja hulaus kermaa, sitä on kuitenkin jääkaapissa. Loput vihannekset kalan ylle. Päälle kerros lanttulooraa ja parit voinokareet. Ja loppu kerma. Annetaan hautua miedossa uuninlämmössä, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
Luontuu lipeäkalastakin ja lippikalan soosista. Lisää rapeaksi paistettua pekonia silloin kalan päälle. Suolaa laitetaan jos tarvis vaatii. Pöydässä.
Toinenkin vaihtoehto on.
KALAVUOKA
hienonnettua kalaa noin litra
3 munaa
2dl kermaa
suolaa
maustepippuria
Kala hienonnetaan ja pannaan voideltuun vuokaan. Keltuaiset vatkataan. Kerma vaahdotetaan. Mausteet ja kermavaahto ja kovaksi vatkatut valkuaiset sekoitetaan keltuaisiin varovasti käännellen. Seos kaadetaan vuokaan kalan päälle ja sekoitetaan. Paistetaan uunissa 175-asteessa vaaleanruskeaksi, niin, että koko vuoka on hyytynyt.

Mutta mitä tehdä sienisalaatille? Sille kermasipulisienimössölle? Se voidaan hätätilassa pakastaa. Mutta siitä voidaan tehdä myös kastike! Juuri niin! Lämmitetään kattilassa, lisätään kananmuna vimmatusti sekoittaen ja kiehautetaan. Tämä ei sovi, jos sienisalaatti on tehty majoneesiin(hyhhyh).

Rosollista voi tehdä rosollilootaa. Rohkeasti vaan sinne voideltuun uunivuokaan ja rosollikermaan pari kananmunaa sekaan. Jos ei rosollikermaa ole, niin sitten ihan munamaitoa vaan keksimään. Päälle vaikkapa sillinjämiä silputtuna. Jos on allerginen ajatukselle sillistä, niin sillin voi nauttia laatikon ohessa. Hauskan mausteen saa piparjuuresta tähänkin evääseen.

Kinkku? Sitä on jäljellä aimo kimpale, kun muutama sukuloinen pitää sikaa rasvaisena elukkana. Hätäkös tässä! Kinkusta siivuja rasiaan, että voipi sinapin kanssa ehtoopalaksi napostella. Lopusta rakentaakin jo vaikka juuresten kera kinkkulooraa. Pakastepussukoita käytän tähän härskisti. Eli pakasteesta uunijuureksia, ihan kaiken kaupanmerkkiset käyvät. Ja pari kolme sipuliakin viipaleiksi sinne sekaan. Wokvihanneksia ei kukaan kiellä käyttämästä, eikä sienisalaattia. Kinkusta tee suikaleita tahtosi mukaan ja taitosi. Ei se niin nökönukaata ole, millaisia. Sotke kaikki keskenään, lisää pirusti persiljaa silputtuna, musta- ja maustepippuria, jopa chilin laittaminen tähän evääseen on erittäinkin suotavaa! Joko pussista, purkista, tuoresilppuna tai kuivatut morttelin kautta sörssättynä. Uuniin, päälle tietenkin juustotarjottimelta jääneitä herkkujuustoja, kreiviä, emmentalia, sinihomeista...vaan ei itsekseen homeista.Tulee iso annos, joten tällä voi korvata vaikkapa loppiaisruoan, toki suosittelen sapuskan sullomista pakastimeen odottelemaan loppiaista. Uudenvuodenrokkahan on ihan must. Se keitetään tietenkin siitä, mitä jäljelle jäi ja kunnon annoksesta liotettuja herneitä. Myös sen jämät voi pakastaa.

Kuulkaa nyt, se, että maitopurkissa on eilinen päivä ja purkki on avaamaton. Se ei ole mikään syy heittää maitoa pois. Sen voi vielä käyttää! Samoin on jämien kanssa, kotona tehty ruoka hakkaa mennen tullen tämän teollisen moskan, joka säilyy  maailman tappiin. Kotisoppaa voi pari päivää lämmitää, sen jälkeen siihen voi lisätä jotain, ja syödä sen lopun pois. Mutta on olemassa ihmisryhmä, joka ei voi samaa ruokaa kuulemma syödä kuin yhtenä päivänä. Tollot.

Ja minä taidan mennä kyselemään, että onko pakastimessa joulunjälkeisiä varten pirusti tilaa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jussipussi.

Rillit kuumana!

Lihavat montunreunalle riviin -rattatatta- ja ongelma on ratkaistu