Palindromiluukun mätkettä!

21.12 sama toisinpäin.

Toivottiinpa tuolla Veispuukin kautta, etten kirjoittaisi lipeäkalasta, rosollista enkä Vihreistä Kuulista. En enää, kun olen jo niistä kirjoitellut. Jääkellarinlohi olisi pitänyt muistaa jo viime viikolla, enää ko. eläin ei ehdi joulupöytään ryömimään. Silakat kyllä, vaikka ovatkin pieniä joulukaloiksi. Silli myös. Ja näitä nimenomaisia ohjeita onkin sitten ilma sakeanaan.

Joten ajattelin tähän sulloa ensi kunnollisen kinkkusinapin, kuten jo lupasinkin. Ja pari hyytelöä, niitä on kiva vaikka aamulla tarjoilla kansalle, joka ähkyisenä vaeltaapi.

Sinappi
4 rkl sinappijauhoja
2 rkl sokeria
4 rkl kiehuvaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa


Sinappijauhot ja sokeri hierotaan huolella sekaisin. Kiehuva vesi lisätään vähitellen, koko ajan hämmentäen. Sen jälkeen sekoitetaan etikka ja suola sinappiin. Sinappi asetetaan lämpimään paikkaan vähäksi aikaa, kun se on tarpeeksi vahvaa.


Vihanneshyytelö
2 dl herneitä
2dl pikkuporkkanoita
1dl leikkopapuja
kirsikkatomaatteja
persiljaa
1½l vettä
50g liivatelehtiä
suolaa
Koristelu kovaksi keitetyllä munalla, punajuurilla, kurkkuviipaleilla tms.
(Selvikkeeksi 2 munanvalkuaista)
Vihannekset kiehautetaan (paitsi tomaatit!) vedessä kypsiksi. Otetaan vihannekset liemestä ja lisätään kasvisliemikuutio, jonka annetaan sulaa, liemi jäähtyy samalla vähän. Lisätään liotetut liivatteet ja munanvalkuaiset vatkataan sekaan. Vatkaamista jatketaan lieleddä, kunnes keitto alkaa juoksettua. Nostetaan liedeltä ja annetaan kirkastua lämpimässä. Liemi siivilöidään . Hyytelövuokaan kaadetaan vähän lientä pohjalle ja hyydytetään se. Ensiksi kerroksen päälle asetellaan koristeet, ja sitten kasvikset. kun liemi on vähän jäähtynyt kaadetaan kasvisten päälle. Kumotaan tarjolle ja tarjotaan esim. piparjuurella maustetun kerman ja sienisalaatin seurana.

Luumutytinä
4dl kermaa
purkki luumusosetta tai -marmeladia (jota tietenkin jäi luumutortuista yli!)
vettä
(sokeria tai vaniljasokeria)
4 liivatelehteä
Kerma vatkataan kovaksi vaahdoksi. Liivatteet liuotetaan neljännesdesiin kiehuvaa vettä. Luumu ja kermavaahto yhdistetään ja liotetut liivatteet lisätään himpun verran jäähtyneenä. Kaadetaan hyytelömaljaan, kakkuvuokaan tms. ja kumotaan tarjolle. Koristellaan esim. liotetuilla luumuilla ja kermavaahdolla. Saapi ripsautella nonparellejakin päälle, jos huvittaa. Voi hyytelöidä myös suoraan jälkkärimaljoihin tai vaikka kahvikuppiin. Ihammitenvaan.


Sienisalaatti
Metsäsienihakkelusta (rouskut ihan ehdottomia!), suolasienet on syytä liottaa...tai anoppi irvistelee.
Sipulipilkettä, pientä. Sipulia voi vähän huuhdella, jos on väkevän sorttista.
Kermaa mielen mukaan. Kuitenkin joku tolkku se olla pitää.

Ainekset sekoitetaan kermaan reippaalla kädellä, muttei kuitenkaan mitenkään vatkaten. Vedellään huuleen vaikka vihanneshyytelön kanssa.

Jaha, olen sen verran vaiheessa oman rojektini kanssa, että lienee syytä julkituoda tämä   resettipläjäys ja mennä hommilleen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karanteenikivaa!

Kun saapuu syys...!

Ähinää ja puhinaa, eräänlainen sairaskertomus.